Isolatie voor uw woning

Met isolatie in uw woning kunt u veel energie besparen. Naast het feit dat dit goed is voor het milieu, geeft het meer comfort in huis en verlaagt het uw energierekening. Er zijn diverse soorten isolatie: van dak tot vloer. Nu Energiek biedt twee type aan: vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Deze twee type isolatie kunnen individueel aangeschaft worden, maar ook gezamenlijk. Daarnaast zijn beide oplossingen niet in alle type woningen mogelijk, sommige woningen hebben het al of daar kan het simpelweg niet.

Vloerisolatie

Veel warmte in huis gaat via de vloer verloren, mits deze niet geïsoleerd is. Door de vloer te isoleren maak je hier een einde aan. Er verdwijnt hierdoor minder warmte uit huis en de vloer voelt veel comfortabeler aan. In veel gevallen lost het ook vochtproblemen op en is de muffe lucht uit de kruipruimte verdwenen.

Is uw kruipruimte te vochtig? Dan is bodemisolatie voor u een mogelijkheid. Dan wordt op de bodem van de kruipruimte isolatiemateriaal aangebracht, in tegenstelling tot vloerisolatie dat aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht. Bodemisolatie is goedkoper, maar hiermee bespaart u een stuk minder op de energierekening. Het aanbrengen van de vloer of bodem isolatie geeft weinig overlast en is meestal binnen één dag klaar. Soms zijn er delen onbereikbaar onder de vloer. Het kan dan zijn dat er gehakt of gegraven moet worden. Dit wordt ter plekke beoordeeld.

Spouwmuurisolatie

De meeste huizen gebouwd tussen 1925 en 1965 hebben een muur die uit twee delen bestaat; de binnen- en de buitenmuur en die nog niet gevuld is met materiaal. Tussen de muren zit een (lege) ruimte van 3 tot 7 centimeter. Deze ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Door de muur te vullen wordt de temperatuur van de binnenmuren een stuk hoger; de muur voelt niet meer kil aan en straalt weinig tot geen kou meer af.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie geeft nauwelijks overlast en wordt binnen één dag van buitenaf aangebracht. Dat gaat in drie stappen:

  • Eerst worden er kleine vulgaten volgens een vast patroon in de voegen geboord. Dit voorkomt dat de stenen beschadigd raken door het vullen.
  • Vervolgens worden de spouwmuren gevuld en worden er roosters geplaatst voor ventilatie van de kruipruimte.
  • Tot slot worden de gaten met dezelfde kleur beton gedicht.

Subsidie mogelijkheden

Met een subsidie wordt het isoleren van uw woning nog aantrekkelijker. Sinds 15 september 2016 kunt u zo’n 20 procent subsidie krijgen wanneer u twee isolatiemaatregelen tegelijk laat uitvoeren. Daarnaast is het btw-tarief op arbeidsloon voor woningisolatie verlaagd naar 6 procent. Hierdoor kunt u momenteel flink besparen op de aanschaf van isolatie!